Mračna noć duše

Mračna noć duše

Traumatično iskustvo može uvesti dušu u jedan duboki i bolan proces koji se naziva „Mračna noć duše“, koji je neka vrsta inicijacije, odnosno novog početka u životnom ciklusu duše. To je proces u kom duša pronalazi novu svesnost, novu dubinu življenja i u kom se na neki način „pročišćava“.

"Mračna noć duše" je povezana sa svešću duše, u kom ona postaje svesna da pripada nečemu većem, nečemu što je nadilazi, što otvara nove dimenzije i dubine postojanja. U tom smislu duša dolazi do jedne nove svesti o sebi, kao i o onome ostalom čega je deo. To je proces u kom duša poziva celo biće da se restruktuira, rastegne, oslobodi onoga što mu više nije potrebno i da se zaista otvori za Život.

Tomas Mur slikovito objašnjava kako u „Tamnoj noći duše“, nešto od čega smo sazdani prestaje da postoji – naš ego, naš self ili naša svrha. U tom mraku možemo pronaći ključ od našeg izvora, odnosno od duše koja je veća od nas i koja čini to što mi jesmo. Ona čuva tajne o našem postojanju. U ovom procesu nije dovoljno da se oslonimo na intelekt i na ono što smo naučili do tada, već se moramo prepustiti tim prirodnim transformišućim silama, koje su misteriozne i nepoznate. Ovaj proces nije nešto što smo mi odabrali za sebe. On nam je dat, a na nama je da mu se približimo i da pronađemo zlato u njemu.