Geštalt Psihoterapeut u Beogradu
Maja Kolarov

Koliko god daleko da otputujemo, nikada ne možemo pobeći od sebe.

Haruki Murakami

Prostor u kom rastemo

gestalt psihoterapija

Prostor u kom rastemo je naziv za psihološko savetovanje i psihoterapiju u kom sam želela da naglasim šta je svrha psihoterapije.

Svi se možemo prisetiti onih trenutaka u životu kada pomislimo "zašto mi se ovo ponovo dešava?" i "šta sada da radim?". To su one situacije u kojima imamo osećaj da smo zarobljeni jer čak i kada izađemo nekako iz njih, one će nastaviti da se ponavljaju u nekim drugim odnosima ili okolnostima. Baš u takvim situacijama možemo doći na mesto nemoći u nama, kada ćemo konačno i pomisliti: "okej, možda bi nešto trebalo da shvatim/uvidim/promenim, ali KAKO?".

Geštalt terapija nam pomaže da osvestimo te nesvesne obrasce ponašanja, razna uverenja koja stoje u pozadini, nezadovoljene potrebe i sl., koje, dok ih ne osvestimo, kao da "upravljaju" našim životima. Ali, zašto nam je nekad potrebna pomoć psihoterapeuta da bismo ih osvestili? Zašto ne možemo uvek sami?

Zato što naši nesvesni obrasci postaju "deo nas". Oni su vremenom postali toliko automatski, da nam je često teško da ih ugledamo (kao da su srasli sa nama). Takođe, njih je nekada davno biće kreiralo kako bi se zaštitilo, pa ih nije lako prepoznati kao nešto što nam više ne prija i/ili nas koči; a ne prija nam jer su ti obrasci kruti i kao takvi često neprimereni određenoj situaciji. Sa svesnošću mi zapravo dobijamo priliku da napravimo drugačiji izbor od onog koji bi pravili po automatizmu, kao i da se ponovo osetimo podržano u samima sebi. Klica rasta je u nama, samo je važno da joj oslobodimo put.

Pristup terapiji

gestalt psihoterapija

Za psihološko savetovanje i psihoterapiju najviše koristim znanje iz teorije i metodologije geštalt terapije, ali i sva ostala znanja i iskustva koja sam stekla u životu.

Moju pozadinu na profesionalnom planu, pored identiteta psihologa i psihoterapeuta čini i identitet informatičara, kao i sve što sam prošla u tim prostorima duše prolazeći od jednog identiteta do drugog, kao i integrisanja istih u meni.

Naravno tu su i moji ostali identiteti majke, supruge, sestre, prijateljice, srodne duše, itd. Ima ih još dosta jer dokle god smo živi, mi postajemo.

Nova iskustva i uloge, traže iznova i iznova od nas da se smeštamo u nekim novim identitetima.

Moja filozofija

gestalt psihoterapija

Moja filozofija življenja je, da je svako iskustvo koje živimo, naša jedinstvena prilika da naučimo nešto novo o sebi i drugima, kao i da živimo život u svoj njegovoj punoći i bojama.

Naša duša nas na razne načine na to poziva, pa čak i kad se na tom putu izgubimo, kada ne znamo ko smo, kada se razbolimo ili patimo, ona traži od nas da je razumemo.

Da pronađemo smisao onoga što živimo. Da se vratimo sebi i svojim autentičnim potrebama.

Istina je da niko to ne može uraditi umesto nas. Odgovornost je u nama. Da tragamo, da se suočimo sa izazovima, kao i da posegnemo za podrškom onda kada nam je to potrebno.

Isto tako, ja kao geštalt psihoterapeut, verujem da je to najbolje što možemo da uradimo za sebe, jer šta god da živimo, na poslu, u ljubavnom odnosu, na putovanju i sl. uvek nosimo sebe sa sobom.

Od kvaliteta tog odnosa sa sobom zavisi i kvalitet našeg života.

Usluge

Klijentima je često teško da prepoznaju koji je to trenutak kada im je potrebna pomoć i kada ne mogu više sami da se nose sa nekim izazovom. Nekad su i zbunjeni i ne veruju da im neko može pomoći. Nekad veruju da će vreme izlečiti sve, ali se to ne dogodi, već se agonija i patnja produže.

Kada god se odlučite za psihološko savetovanje i psihoterapiju, taj trenutak je uvek pravi, jer ste uspeli da pronađete podršku u sebi i da posegnete za onim što vam je potrebno. Bravo!

Najviše iskustva imam u ovim oblastima

 • Anksioznost
 • Velike životne promene i krize koje ih prate
 • Traumatsko iskustvo/Trauma
 • Teškoće u partnerskim odnosima
 • Teškoće u komunikaciji/Konflikti
 • Izazovi koji se tiču identiteta
 • Samopouzdanje
 • Gubitak i patnja
 • Panični napadi
 • Problemi u poslovnom okruženju
 • Vaspitanje i odnos sa detetom i/ili tinejdžerom

Takođe vam mogu pomoći i ovim oblastima

 • Prokrastinacija
 • Hroničan stres
 • Psihosomatski problemi
 • Depresija
 • LGBT
 • Apatija i hronični gubitak energije
 • Fobije
 • Opsesivne misli i kompulzivne radnje

Možete mi se obratiti ukoliko se suočavate sa bilo kojom poteškoćom koja je neurotske prirode (veliki broj sam navela u listi iznad), ali budite slobodni i da me kontaktirate ukoliko polje vašeg problema nije eksplicitno navedeno. Svaki problem je jedinstven i svakako vam mogu pomoći da nađete pravu podršku za sebe.

Način rada

Individualna psihoterapija

Individualna psihoterapija je dobar izbor za vas ako osećate da se više ne možete sami nositi sa određenim izazovima u vašem životu. Takođe, ukoliko želite da nastavite da rastete i da živite autentičnije i radosnije, na pravom ste mestu.

Online psihoterapija

Online psihoterapija putem Skype,Viber, Zoom aplikacija je popularna, jer omogućava dobar kontakt čak i kada klijentu ne odgovara da dođe do psihoterapeuta.

Psihoterapija za mlade/tinejdžere

Psihoterapija za mlade (adolescenate i studenate) pomaže mladima i roditeljima u rešavanju specifičnih izazova koje donosi ovo doba puno promena.

O meni

Zdravo! Ja sam Maja Kolarov

Diplomirani sam psiholog i geštalt psihoterapeut, akreditovana od Evropske asocijacije za Gestalt terapiju (EAGT).

Psihoterapija je moj poziv i put, koji sam se usudila da sledim, i pored toga što sam najpre diplomirala na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, na smeru za Informacione sisteme i tehnologije, i počela da radim u struci.

Danas sam neko ko ima deset godina iskustva u polju Informatike, skoro deset godina edukacije u oblasti psihologije i psihoterapije i višegodišnje iskustvo u radu sa klijentima.

Moj najveći kapacitet u radu sa klijentima je upravo spoj analitičnosti i jasnoće sa jedne strane, i osetljivosti za tanane prostore duše, sa druge strane.

Ponosna sam na to što sam mnogima pomogla da prevaziđu teške životne izazove, da spoznaju vrednost i lepotu sopstvenog bića i da svesnošću otkriju kako da žive život kakav žele.

Nešto sasvim lično: Majka sam i supruga. Imam psa nemačkog ovčara. Jako volim prirodu i životinje. Unutrašnji svet dece me posebno inspiriše. Volim da pišem, plešem, čitam, slušam muziku i sedim pored vode.

psihoterapeut beograd


 

Šta drugi kažu o radu sa mnom

Kako da krenem/Koji je prvi korak?

Kako da znam da li je terapija za mene?

Posvećenost sopstvenom rastu i razvoju je nešto najbolje što možeš da uradiš za sebe i za svoj život!

Zakaži svoju seansu već danas!

381 64 650 2343

Blog

Znam

 • 08. mart 2021. | Beograd

Kada bi mama rekla svojoj devojčici: 'Kako ti je lepa kosa.' Ona bi odgovorila 'Znam'. Kada bi joj rekla, 'kakav divan crtež', ona bi rekla 'Znam'.

pročitaj više...

Da li živiš svoju priču?

 • 05. jun 2020. | Beograd

Došao/la si u ovaj život da otkriješ i proživiš svoju priču.
Da sijaš bojama sopstvenog bića.
Iskustva koja imaš na tom putu su tvoja, jedinstvena,
kao što je i put tvoje duše i njene spoznaje.

pročitaj više...

Korona, karantin i meditacija za opuštanje

 • 20. jul 2020. | Beograd

Situacija u kojoj se trenutno nalazimo, pokreće naše uobičajene šeme koje smo razvili u životu suočavajući se sa sličnim izazovima.

pročitaj više...

Kontaktirajte me

Dr. Ivana Ribara 105, Novi Beograd, Srbija

Pozovite: +381 64 650 2343