O psihoterapiji

Šta je psihoterapija

Jedno od prvih pitanja koje dobijam je šta je geštalt psihoterapija? Geštalt psihoterapija je dijalog između klijenta i terapeuta koji ima određene karakteristike:

  • terapeut ima holistički pristup prema klijentu, što znači da podjednako uvažava njegovu psihu, telo/emocije i dušu.
  • odnos koji se postepeno gradi kroz ovaj dijalog, se odigrava u bezbednom okruženju i ima lekovito dejstvo za klijenta.
  • cilj ovog dijaloga je da klijent postane svestan onoga što se zaista dešava u njegovom životu, da razume na koji način zaustavlja sebe u ostvarivanju svojih potreba, da proživi ono što je ostalo neproživljeno, kao i da isproba neke nove načine ponašanja koji će mu pomoći da neku situaciju dovrši i integriše u svoje biće.
  • dijalog obično počinje od onoga što se dešava u ovde i sada, ali se može protegnuti do daleko u prošlost ukoliko je to potrebno za proces isceljivanja. To mogu biti nerazrešene situacije iz prošlosti, traumatski događaji, gubici i mnoge druge.
  • kroz ovaj dijalog klijent proširuje svoju svesnost o tome na koji način on bira i doprinosi onome 'što mu se dešava' u životu, što mu onda daje mogućnost da pravi drugačije izbore.

Cilj čitavog terapeutskog procesa je "da klijent otkrije, istraži i iskusi svoj sopstveni oblik, lik i celinu." Ova celina ('gestalt') je uvek različita i nešto više od proste sume njegovih delova. Dakle, cilj je podržati klijenta da sve svoje delove bića/duše prizna, isceli i integriše, odnosno da dozvoli sebi da bude ono što jeste.

Kako unutar svakog bića postoji unutrašnji princip koji vodi biće ka stalnom procesu rasta i razvoja, na nama je da u okviru terapeutskog dijaloga podržimo klijenta u tome, otkrivajući pri tom mesta zastoja, nejasnoće, konflikta.

Slobodno me kontaktirajte ako imate pitanja o tome šta je psihoterapija i kako može pomoći vama ili vašim bližnima.

Način rada

Individualna psihoterapija

Individualna psihoterapija je dobar izbor za vas ako osećate da se više ne možete sami nositi sa određenim izazovima u vašem životu. Takođe, ukoliko želite da nastavite da rastete i da živite autentičnije i radosnije, na pravom ste mestu.

Online psihoterapija

Online psihoterapija putem Skype,Viber, Zoom aplikacija je popularna, jer omogućava dobar kontakt čak i kada klijentu ne odgovara da dođe do psihoterapeuta.

Psihoterapija za mlade/tinejdžere

Psihoterapija za mlade (adolescenate i studenate) pomaže mladima i roditeljima u rešavanju specifičnih izazova koje donosi ovo doba puno promena.

Dobrodošli u Prostor u kom rastemo!