Raditi na sebi

Raditi na sebi

Kako možemo raditi na sebi kad nismo u mogućnosti da idemo na psihoterapiju?

Na sebi možemo raditi na razne načine. Rad na sebi u suštini podrazumeva da budemo prema sebi što iskreniji i što istinitiji, kako bismo sebe mogli da doživimo, a onda i prihvatimo, što realnije, odnosno kao ono što zaista jesmo.

Na sebi možete raditi tako što ćete uvažavati svoje emocije, odnosno dopustiti sebi da osećate tugu, bol, radost, ljutnju.. dozvolićete sebi i da se isplačete ako vam se plače i/ili ćete iskazati emociju na neki drugi način na koji vam je to potrebno. Dozvoliti znači ostati sa emocijom dovoljno dugo i na način na koji vam to prija.

Kada ste zbunjeni ili osećate nemir potrebno vam je još vremena da se neki proces ili stanje iskristališe u vama.. odnosno da vam postane jasno koja je emocija i potreba ispod. Ali, dozvolite i zbunjenost i neznanje.

Na sebi možete raditi i tako što ćete otići u prirodu i dati sebi priliku da se preko čula bolje povežete sa sobom i sa životom. Možete sesti na travu i spustiti ruke na zemlju..osetiti mekoću trave ili hladnoću zemlje.. možete pomirisati cvet ili pogledati kap kiše izbliza, u svim njenim detaljima. Možete gledati u oblake ili u grane kako se njišu..a potom.. lagano prebaciti svesnost na osećaj mira koji se polako smešta u vaše grudi..

Kroz svesno disanje isto pomažete sebi da se vratite sebi..da bolje osetite potrebe svoje duše, da pokrenete inspiraciju.. da se povežete sa sopstvenom mudrošću i istinom.

Na sebi možete raditi i tako što ćete umesto samokritike i etiketiranja, razvijati unutrašnji govor koji je negujući i sa više razumevanja. Umesto da kažete sebi: 'Vidi kako sam neodgovorna/an!' upitajte sebe: 'A kako to da se ovako ponašam?' Probajte da razumete širi kontekst i iskustva kroz koja ste se oblikovali da budete/postanete baš takvi. Upitajte sebe: 'Da li se kroz ovakvo ponašanje od nečega štitim?' 'Šta je to što kroz ovakvo ponašanje u stvari tražim..od sebe, a i od drugih?' Razgovarajte malo više sa sobom, pre nego što osudite sebe, a onda i odbacite sebe.

Možete da čitate knjige koje vas inspirišu i/ili da otkrivate šta je to što vas čini radosnim, više živim i više prisutnim..a onda i da radite više toga. Svako posezanje za vašim autentičnim potrebama vas vraća sebi..

Možete da obratite pažnju na vaše reakcije i da osvestite da li nešto radite sa mesta straha u sebi ili sa mesta ljubavi, a onda da probate da podržite sebe da više reagujete sa mesta ljubavi u sebi.

Možete raditi na sebi i tako što ćete deliti svoje unutrašnje prostore sa ljudima koji su vam bliski, sa kojima se razumete i sa kojima se volite.