Samovrednovanje i ljubav prema sebi

Samovrednovanje i ljubav prema sebi

Jedna od najvažnijih, a možda i najtežih lekcija sa kojom se srećemo u životu je da spoznamo sopstvenu vrednost. Da budemo slobodni od mišljenja i očekivanja drugih i da pronađemo hrabrost da pratimo potrebe svog autentičnog bića.

Ovde ne mislim na zdravu potrebu svakog pojedinca da se na razne načine razmeni sa drugim, kroz svoje stvaralaštvo, hranljiv/topao razgovor ili ljubav.

Ovde mislim na zavisnost bića od procene i mišljenja drugih i/ili na njegovo 'nestajanje' ako se ta željena slika uruši.

»Međutim, istina je da je ovo vaš život i da šta god drugi mislili, VI ostajete sa osećajem u dubini svoje duše radosni, autentični, svoji ili nesrećni..

»Istina je i da će drugi ljudi uvek nešto misliti..i to je sasvim u redu. Ali, vrlo često to nema nikakve veze sa vama, već sa njihovim sopstvenim projekcijama.

» ..i na kraju ko ste vi, ako dozvolite da se vaše postojanje/oblik/struktura menja, sa mišljenjem drugih. Sa njihovim očekivanjima, sudovima. Setite se: to je njihovo. Njihovo platno i boje. A gde su vaše?

Ako želite da oslušnete svoju dušu, ostanite sa tim osećajem nelagodnosti kada počnu da se pojavljuju misli kao što su:

- Šta ako me taj neko odbaci jer nisam ispunio/la njegova očekivanja?

  Šta ako neko loše misli o meni? Šta ako me osudi jer me ne razume?

- Da li se pojavljuju neka sećanja, slike, osećaji?

- Da li vas negde u telu pritiska, boli?

A onda..priđite vrlo tanano sebi. Tom osećaju straha i bola. Budite sebi dobar roditelj. Nekad su ova iskustva toliko bolna da nam je potrebna podrška terapeuta ili nekog bliskog da bismo mogli proći kroz njih. Prigrlite taj ranjeni deo duše. Potrebno mu je mnogo ljubavi. Ali, pitajte ga i šta želi..? Možda vašu dozvolu da se pojavi, možda pogled pun ljubavi, možda jedno: 'U redu je da budeš to što jesi. Dovoljno je.' Možda mu je potreban zagrljaj i vaša ruka koja će ga podsetiti da se Vi sada brinete o njemu..da ste vi taj odrasli koji, prema svojim vrednostima, bira za potrebe svog unutrašnjeg deteta.

Ovo je lekcija o ljubavi i hrabrosti. Hrabrosti da budeš ranjiv i istinit. Pred sobom i pred drugima.