Intuicija

Intuicija

Intuicija, koju zovemo još i „unutrašnji osećaj“ (na engleskom „felt sense“) je način na koji se Duša obraća našem telu. Ovaj pojam prvi uvodi Eugene Gendlin u svojoj knjizi „Focusing“, definišući ga kao svesnost o osećaju koji se pojavio u telu vezano za neku situaciju ili osobu. To je osećaj koji ima jasnoću i snagu i koji objedinjuje sve ono što znamo i doživljavamo kao senzacije, u datom trenutku vremena (Eugene Gendlin, 2003; prema Levin, 1997). Dakle, unutrašnji osećaj je kao proces formiranja geštalta na nivou duše, koji potom duša iskomunicira sa bićem.
Raznim vežbama, a kroz rad na telu, pojedinac razvija ovu svesnost, odnosno uči kako da osluškuje poruke koje kroz ovaj osećaj dolaze od duše.

Evo jedne osnovne i lagane vežbice („P.A.T.H“) za vežbanje intuicije, odnosno unutrašnje svesnosti o porukama/osećajima koje dolaze kroz naše telo/dušu.

Smestite se opušteno na neko mesto koje doživljavate mirnim i bezbednim. Ovo je važno, da vam se pažnja ne bi rasipala na ono što je u vašem okruženju, već da je možete usmeriti na unutrašnjost važeg bića. Uradite to polako, dišući normalnim ritmom. Sada upitajte sebe 4 pitanja:

 

  1. Gde osećam pritisak? ('P' od Pressure). Recimo, ako sedite na stolici prisitak ćete osetiti na svim mestima gde vaše telo dodiruje stolicu, kao i na mestima gde vaši tabani dodiruju podlogu.
  2. Koji delovi moga tela osećaju strujanje vazduha? ('A' od Air). Ako vam je otvoren prozor u sobi, verovatno ćete osetiti na kojim delovima vašeg tela/lica osećate vazduh.
  3. Gde osećam tenziju? ('T' od Tension). Ako sedite tenziju ćete možda osetiti u predelu kičme, ako ležite, možda ovog osećaja neće biti. Ako stojite, taj osećaj će možda biti prisutan u kolenima.
  4. Gde osećam toplotu? ('H' od Heat). U kom delu tela osećate toplotu, u grudima, stomaku, glavi itd.?

Ova vežba polazi od površine tela, gde obično osećamo pritisak i vazduh, idući ka mišićima gde obično osećamo tenziju, da bismo stigli do toplote, koju najčešće osećamo negde duboko u sebi i što je obično teže za osetiti.

Cilj ove vežbe je da se kroz svesnost o unutrašnjim osećajima, smestimo u sopstvenom telu (da se povežemo sa sobom), kao i da ga osetimo kao bezbedno mesto u nama. Pomaže nam da budemo prisutni u sadašnjem trenutku, a onda i da sa mesta tog centra u nama pogledamo u svet oko sebe.