Pripreme za odmor na more

Pripreme za odmor na more

Id: "Imam potrebu da se odmorim i da se doobro naspavam. Osećam da mi fali energije..i baš jedva čekam da plivam. Mmm, kako ću da uživam.. a čitanje knjige na plaži, to je tek divota.." (sklapam oči i vizualizujem more..)

Ego: "Doobro, iznajmiću i bicikl i voziću svaki dan bicikl do plaže...tako ću lepo da se rekreiram. Kakva ideja!"

"Aaali, preetoplo je" - dobacuje Id - "plašim se da ne izgorim i baš mi ne prija to jako sunce!"

Ego: "Ok, onda ću iznajmiti bicikl na tri dana, možda to mogu i online da rezervišem..
Dalje, poneću dve knjige, hm..ili možda tri.."

"Tri, tri, a možeš i četiri!" - dodaje Id, "Volim da imam da biram!"

Ego: "Ma neću imati vremena, znam.. biće dobro ako pročitam i jednu.."

Id: "Mogu i od svake pomalo, zavisi šta mi se bude čitalo i kako budem inspirisan.."

Ego: "Ok, ok, odluka je pala na tri.. bolje mi je da više gledam u more nego u slova.."
*
Unutrašnje dete (u prostorima Id-a): "Jao, kako se radujem.. koliko jaa volim more! Mmm, samo kad se setim mirisa onih finih krofnica, ide mi voda na usta.. a tek ukusa pečenog kukuruza posle plaže, njami!
Onaj pesak je malo dosadan kad mi se lepi za prste i kad mi krcka pod zubima.. ali, nema veze, more je more..kupaću se do mile volje i hodati sa bosim nogama po plaži..."

Na odmoru :

Ego je doneo odluku da ne iznajmljuje bicikl, jer Id nije imao snage za vožnju na 38°.. Tako je Ego odustao od svih ambicioznih planova.

Id je najviše uživao u plivanju, spavanju i ukusnoj hrani..brinuo se da li je faktor 50 dovoljno dobra zaštita,..a kako je odmor odmicao on se sve više opuštao...kad se skroz opustio, bilo je vreme da se ide kući. A čitanje...
Ego sabira: "17 26 strana u dve knjige. Lepo.. i toliko o čitanju na plaži.."

Unutrašnje dete se mnogo smejalo i radovalo onako kako samo ono ume. Otkrilo je nove ukuse sladoleda i malog gnjecavog medu sa šarenim lopticama iznutra. Isto gnjecavim.

Persona je shvatila da sa godinama postaje manje tolerantna na letnju vrelinu, gužve na plažama i na vrištanje mladih u dva noću..
 

..a Duša..

Duša se povezivala sa morem i sa nebom..sa svim nijansama plave i sa blještavim iskricama sunca koje se igralo u vodi.. Tu se kupao duboki mir i lepršava radost...da..baš tako je u vodama u kojima duša plovi..

..Bućneš se tu i osetiš da ti je to dovoljno i da ti je samo to bilo i potrebno..

Id, Ego i Persona su napisani kroz prizmu geštalt teorije, naravno na zabavan način. Svi oni čine deo jedne celine, a posmatramo ih kao pokretljive/procesne aspekte selfa.