Da li mi sebe "pronalazimo" ili mi sebe "kreiramo"?

Da li mi sebe "pronalazimo" ili mi sebe "kreiramo"?

Da li mi sebe "pronalazimo" ili mi sebe "kreiramo" česta je tema na koju nailazim ovih dana.. Šta to uopšte znači? Kako vi to razumete?

Naše biće je pored onoga što svesno zna o sebi, i sve ono što NE zna svesno o sebi, a što postoji u njemu i pojavljuje se kroz snove, osećaje, slike, intuiciju.. U tom nesvesnom delu su i mnoga sećanja koja duša ima ploveći kroz večnost, kao i kroz ovaj život. U tom delu su često i autentične potrebe našeg unutrašnjeg deteta od kojih smo se nekad toliko udaljili, da smo ih čak i zaboravili..kako?

Tako što nam je u procesu odrastanja bilo važnije da pripadamo i da budemo voljeni, nego da budemo to što jesmo. Tako smo odustajali od sopstvenih potreba i zamenjivali ih potrebama i očekivanjima drugih. Ovde pre svega mislim na značajne druge.

Sad se postavlja pitanje, kako ja uopšte mogu da 'kreiram' sebe, ako se prethodno nisam povezao sa sobom, ako nisam pronašao i spoznao potrebe svoga bića, ako nisam svestan šta je to što moja duša želi? Kako mogu da stvaram pesmu, ako ne znam da muzika postoji u meni?

Dakle, mi ne samo da 'pronalazimo i kreiramo sebe', već i činimo jedan ceo set koraka između, od razumevanja i davanja značenja svemu tome što osvešćujemo, do odlučivanja šta ćemo i kako ćemo sa tim dalje.

Ukoliko, međutim, biće krene u proces 'kreiranja', vođen idejom, ali ne i autentičnom potrebom koju je spoznao i koja stoji iza te ideje, onda se često ovaj proces pronalaženja sebe odvija u obrnutom smeru. Jer shvatajući da moje 'kreacije' nisu i potrebe moga bića, ono preko niza 'nije to to', dolazi do onoga što jeste, i što rezonuje sa njegovim srcem i sa njegovom dušom.

Različiti putevi nas mogu odvesti na isto mesto, na mesto u kome naša suština dobija oblike, boje i kreacije i kao takva se razmenjuje radosno sa svetom, ali niko umesto nas ne može biti pronalazač onoga što jesmo, kao ni kreator onoga što želimo da budemo na tom putu!